Bostadsrätt- Utredning dolt fel.

Skriv ut

boekonsult.se

Bedömer • Besiktigar • Utreder

Utredning av bostadsrättsköparens möjligheter att kräva ersättning för dolda fel

En av de viktigaste frågorna när du har upptäckt fel i din nya bostad är om det är ett dolt fel som bostadsrättssäljaren ska ansvara för eller inte. Innan du ger dig in i en kostsam bevisprocess rekommenderar vi dig att göra en juridisk och byggnadsteknisk relevansbedömning (ingår i BOE-tjänsten). Då får du svar på om du har möjlighet att få ersättning för dina krav och om det är värt att gå vidare med ärendet.

 

Kostnader och erfarenheter

Enligt BOE:s referensfall så hade köparen fått en betydligt dyrare erfarenhet med rättsförlust om han/hon inte genomfört en vidare utredning med att säkerställa bevis och styrkande av dolda fel enligt Köplagen.

 

Kostnaden för att göra en vidare utredning av juridiska och byggnadstekniska dolda fel och svagheter varierar från fall till fall. Det beror på hur många felen är, omfattningen, om förstörande åtgärder behövs för att hitta felorsaken etc. I många fall räcker det med BOE:s distanstjänst om köparen kan konstatera felen med egen hantverkare/besiktningsman.

 

Vanliga frågor vid bedömning:

  • Är köparens upptäckta dolda fel av typen byggnadstekniska juridiska dolda fel eller inte?
  • Är dolda fel rätt värderade och vilka möjligheter föreligger att kunna kräva ersättning för upptäckta fel?
  • Är det bostadsrättssäljaren som skall ansvara för felet, eller är annan part ansvarig, mäklare, försäkringsbolag eller föreningen?

BOE går igenom samtliga affärshandlingar samt analyserar felen tillsammans med köparen.

 

 

Kontroll av innemiljön

Vid bedömning av om innemiljön har påverkats av toxiska mögeltyper och om innemiljön är mögelkontaminerad av partiklar/fragment från mögelsvampen krävs provtagning samt olika undersökningar, lika gäller för att typa rötsvampar, exempelvis äkta hussvamp.
Provtagning med förstörande ingrepp innebär att material tas ut för analys från skadeområdet.

Provtagning utan förstörande ingrepp kan i dag utföras genom att samla partiklar från innemiljön genom DNA- topsning, Genom DNA-analys kan man se om innemiljön är mögelkontaminerad men även avslöja fuktskador som orsakat mögeltillväxt samt om äkta hussvamp kan finnas dolt inne i huskonstruktion.
Analyssvaren levereras skriftligt och är viktigt underlag vid skadeutredning men även viktigt bevismaterial i en eventuell rättsprocess.

 

Fuktmätning

Man kan mäta fukt med olika instrument och på olika sätt, men fuktmätning kan utföras på två olika sätt:1. direktmätning, av fukt i luft eller material. 2. Långtidsmätning, mätning av fukt i luft eller material under en längre period för att få klarhet i hur nivåerna fluktuerar över tid inne i en dold konstruktion eller i material.

 

Termografering med värmekamera

Att undersöka ett hus med värmekamera är ett effektivt sätt att undersöka husets olika konstruktioner och avslöja med bildbevis vad avser dolda fel och brister med husbyggnadens olika konstruktioner, framförallt vad avser luftläckage och temperaturskillnader men även fuktskador.

 

 

När ärendet bedöms eller tas vidare krävs följande handlingar (skickas per post eller e-post):

  • Köpekontraktet
  • Föreningens stadgar
  • Köparens underlag avseende påstådda dolda fel
  • Planritningar
  • Säljarens eller köparens besiktningsprotokoll
  • Objektbeskrivning
  • Handlingar på utfört underhåll, ombyggnad, renoveringar, olika årtal för utförandet
  • Säljarens ifyllda frågelista