HUSEXPERTENS INFORMATIONSBLAD
Bostadsrättsinnehavare

När fukt blir till skada
Fukt är en naturlig del av vår omgivning. Problemen skapas när fukten når höga nivåer över en längre tid. Då är det stor risk att mögel, bakterier och rötskador utvecklas. Därför är det viktigt med snabba åtgärder.   
 
Visste du att mögel kan bildas på trä på bara tre månader om luftfuktigheten är minst 80 procent (RF) och temperaturen över tio plusgrader. 
 
Den vanligaste orsaken förutom ledningsläckage till en fuktskada är byggfel och där ventilationen inte fungerar som den ska. När byggfel orsakar att fuktig luft tar sig in genom otätheter i byggnadens kalla konstruktioner finns risk för att det bildas kondens beroende på temperaturskillnader. Vid exempelvis kondensutfällning inne i byggnadskonstruktion kan det även under vissa tider bildas frost på materialytor som efter en tid fuktar genom att påverka byggmaterial och stannar kvar som fukt. Andra orsaker kan vara bristande underhåll och riskkonstruktioner. 
 
Oavsett orsaken till problemen så letar vi oss fram till skadeområdet med hjälp av olika mätinstrument och verktyg. Vi gör direktmätningar på materialytor och inne i konstruktioner via mindre borrhål. Vi utför även långtidsmätningar med sensorer som monteras i konstruktioner och avläser fukt och temperaturnivåer genom fjärrövervakning.
                                                                                                                                                                                                                                                                  Källor: boekonsult.se, Fukthandboken, LTH, Viitanen, Boverket
 

Bilder på instrument som mäter fukt på olika sätt. Inuti eller utanpå byggnadsmaterial. Genom direktavläsning eller via långtidsmätning (fjärrövervakning)

.