HUSEXPERTENS INFORMATIONSBLAD
Bostadsrättsinnehavare

Effektiv trestegsmetod som spårar mögel: 
 
Mätning, analys och lokalisering
En vanlig orsak till innemiljöproblem är mögel. Luftburna partiklar från mögelområden kan exempelvis innehålla svampgifter (*mykotoxiner) som svävar runt i luften och samlas på plana ytor, kan leda till ohälsa. Därför är det viktigt att hitta källan till problemet och förhindra tillväxt. Husexperten har lång erfarenhet av att spåra mögel med en erfarenhetsutvecklad trestegsmetod.
 

Den bakomliggande orsaken till mögelproblem är alltid fukt som ofta har en koppling till bygg-/utförandefel. Någonstans i konstruktionen – dolt eller synligt – finns en svag punkt där en obalans i temperatur, luft och fukt utgör gynnsamma tillväxtförhållanden för mögel och bakterie.
 
När Husexperten kommer ut till en fastighet med innemiljöproblem börjar vi med att göra en mätning av *ATP i inomhusdammet med en Lumitester PD-20. Om resultatet ger ett förhöjt värde har vi en indikation på att luften kan innehålla för hög mängd mögelpartiklar.
 
För att ta reda på mängden mikroorganismer och vilka mögelarter det handlar om topsar vi aktuella ytor och skickar in proverna för DNA-analys till ett laboratorium. Analyssvaren kommer inom tio dagar.
 
Nästa steg i spårningen är att hitta själva mögelkällan. Den starkaste orsaken till mikrobiell tillväxt (mögel, bakterier, rötsvamp) är att fuktnivåerna når över kritiska gränser, dvs. över 75 procent (RF)  i luften runt byggnadsmaterial eller 17 procent (FK) inuti byggnadsmaterial. Det kan handla om gamla fuktskador, som torkats ut, eller pågående fuktproblem i riskkonstruktioner. Vid en byggnadsteknisk undersökning letar vi oss fram till skadeområdet med hjälp av flera olika mätinstrument och verktyg.

*Mykotoxiner (Erica Bloom). Ny omvälvande data har visat att mykotoxiner – förutom att de är direkt toxiska - även påverkar immunceller i en riktning som innebär ökad risk för allergibenägenhet och att det krävs oerhört små mängder (pikogramnivå) för att framkalla dessa reaktioner. Dessutom har det visats att mögelsvampar frigör mycket små partiklar (små hyf-fragment) som aldrig sedimenterar. Dessa partiklar är mycket mindre -och deponeras mycket effektivare i lungorna - än sporer från mögelsvamp. 
 
                                                                                                                                                                                                      Källor:  boekonsult.se, WHO, Viitanen (1996). Erica Bloom, ALS-Anozona, Boverket

Så går en ATP-mätning till

*ATP står för adenosin 5-trifosfat som är en viktig energibärare och energikälla för mikroorganismer. En ATP-mätning görs genom att omvandla energin i inomhuspartiklar (damm) till ljus med hjälp av ett enzym från eldflugor (luciferin/luciferas).
 
Själva provet tas med en tops som gnuggas mot den yta som ska kontrolleras. Topsen trycks in i en provtub med reagensvätska. Finns det aktiva celler på topsen börjar reagensvätskan genast avge ljus. Provtuben sätts därefter in i ett mätinstrument – se bild – som mäter ljusstyrkan i relativa ljusenheter (RLU) redan inom några minuter.
 
Metoden bygger på en reaktion mellan enzymet luciferas och cellernas energibärare ATP (adenosintrifosfat).